CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
Biologische wijngaard De Steenen Beer is gevestigd in Hulten, Noord-Brabant.
10 juli 2007
Na een toevallige ontmoeting op maandagmiddag 9 juli tussen Mathieu Kothuis van BN De Stem en Ad Leenaars was het dinsdag tegen de middag al een drukte van belang op De Steenen Beer. Mathieu verscheen met zijn fotograaf Johan Wouters voor een interview in De Stem, en even later was daar Saskia Krusemeijer met camera/geluidsman voor een interview in het Brabants Dagblad en een filmpje op BDTV.
Het was prachtig weer en eenieder genoot van de relaxte sfeer met een goed glas witte wijn. Hopelijk is de reportage voor een aantal mensen de aanleiding de knoop eens door te hakken en ook een wijngaard( je) te beginnen!
Woensdag 11 juli was de publicatie in het Brabants Dagblad en BN De Stem publiceerde vrijdag 13 juli bijgaand verhaal op 3 pagina's.
Er is ook een interview op film: http://www.brabantsdagblad.nl
In buitengebied het Rijens Broek ten noorden van Hulten rijpen momenteel de druiven van biologische wijncooperatie De Steenen Beer. Henk Derks, Ad Leenaars en Frits Jooss (vlnr) produceren hier met nog twee hobbyisten jaarlijks duizend flessen rode en witte wijn en rosé. Het grootste deel, 850 flessen, bestaat uit 'Broekse Rooie'. Behalve in deze wijngaard hebben de leden van de cooperatie ook thuis of op andere locaties nog druivenranken staan.
door Mathieu Kothuis
Hulten - Ooit gehoord van wijnen met namen als "Broekse Witte", "Broekse Rooie" of de roséwijn "Broekse Rosse"?
Die wijnen komen van vaderlandse bodem. Sterker nog, de druiven rijpen momenteel vlakbij, in buitengebied het Rijens Broek ten noorden van Hulten. Daar op de locatie De Steenen Beer, is al meer dan tien jaar de biologische wijnbouwcoöperatie onder die naam actief. De vijf leden van de coöperatie produceren hier jaarlijks zo'n duizend flessen rode, witte en rosé wijn, uitsluitend voor eigen gebruik. Het gros, 850 flessen, bestaat uit Broekse Rooie.
Behalve de wijngaard in Hulten hebben de leden ook bij huis of op andere locaties druivenranken staan.
Over het natuurgebiedje De Steenen Beer weet heemkring Molenheide nog een interessante geschiedenis te vertellen. De naam stamt van een oude stenen duiker over het Klein Leike dat hier ligt op de eeuwenoude hooiroute naar de Biesbosch. Het lag voor de hand om de wijnbouwcoöperatie deze historische naam mee te geven. Drijvende kracht achter de coöperatie is de Rijenaar Ad Leenaars (63) die al meer dan dertig jaar "in het vak" zit. "Pure hobby", noemt hij zijn bezigheden in de wijngaard waar hij vrijwel dagelijks te vinden is.
Op een stuk grond van negenhonderd vierkante meter begon hij in 1975 met het planten van zijn wijnranken, 330 stokken van verschillende rassen. In totaal heeft de coöperatie zeshonderd stokken. Voor de Broekse Witte zijn de rassen Boskoops Glorie, Riesling en Johanitter aangeplant. Voor de Broekse Rooie de Ronde, Regent en Cabertin. Samen met mede-wijnhobbyisten Frits Jooss, Henk Derks, Tijn de Zwart en Wim van Steenhoven, richtte Leenaars tien jaar geleden de wijncooperatie op. Achterin zijn wijngaard staat de bottelarij van de cooperatie. Persen, drie grote wijntanks voor het gistproces en andere attributen voor de wijnproductie en het onderhoud in de wijngaard.
Samen brengen de cooperatieleden hier de oogst binnen. Ieder heeft zijn eigen taak. Zo is Derks de technische man bij het wijnproces. Leenaars is keldermeester en Jooss gebruikt zijn vroegere expertise in het drukkersvak onder meer voor de verzorging van de etiketten voor de wijnflessen. Leenaars: "We hebben de cooperatie vooral opgericht om deze spullen gezamenlijk te kunnen aanschaffen. Anders wordt het wel een erg dure hobby."
Na een inspectie van het drietal in de wijngaard van Leenaars wordt een fles Broekse Witte ontkurkt.
De frisse, fruitige wijn is tongstrelend. Derks, Jooss en Leenaars nemen de complimenten lachend in ontvangst.
Langzaam maar zeker betaalt hun jarenlange ervaring in de wijnbouw zich nu uit, zo blijkt. Zo behaalde de wijncooperatie in 2004 met twee van haar wijnen maar liefst tweemaal brons op de nationale wijnkeuring in het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Het belangrijkste doel van deelname aan de wijnwedstrijden is dan ook de behoefte van de cooperatie om continu te blijven werken aan een verhoging van de kwaliteit van de wijn.
Met datzelfde doel heeft De Steenen Beer eind vorig jaar de vereniging De Brabantse Wijnbouwers opgericht. De vereniging bestaat inmiddels uit negentien commerciële en niet-commerciële wijnbouwers, voornamelijk uit Brabant.
Een enkeling komt van buiten de provincie.
Maandelijks komen deze wijnbouwers in de wijngaard van De Steenen Beer bijeen voor scholing en het uitwisselen van ervaringen in de wijnbouw.
De leden brengen verder bezoeken aan elkaars wijngaarden en onderhouden contacten met binnen- en buitenlandse collega's.
De groei in de Nederlandse wijnbouw is de laatste jaren spectaculair, een groei die volgens de leden van de Hultense cooperatie alleen nog maar zal toenemen. Groei van de wijnproductie is overigens geen doelstelling van De Steenen Beer, verzekert Leenaars. "Wij zijn hobbyisten. Dat willen we blijven. We doen dit uitsluitend voor ons eigen plezier."
Frits Jooss, Henk Derks en Ad Leenaars in de wijngaard inspecteren de druiven op De Steenen Beer. De oogst wordt straks weer binnengebracht in de bottelarij achterin de wijngaard.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|