Biologische wijngaard De Steenen Beer is gevestigd in Hulten, Noord-Brabant.

Uitslag nationale wijnkeuring 2004

De uitslag van de Nationale Wijnkeuring 2004 is op zaterdag 26 maart 2005 in het wijnmuseum te Arnhem bekendgemaakt. Een mooie locatie, want in het wijnmuseum wordt natuurlijk bij uitstek aandacht besteed aan het proces van wijnmaken. Hier ervaart men hoe de boer zijn wijnstokken verzorgt en van het sap der druiven wonderschone wijnen maakt. Daarnaast wordt er in het wijnmuseum ook steeds meer aandacht besteedt aan de Nederlandse Wijn.

De Wijnkeuring is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door het Nederlands Wijngaardeniersgilde. Alle winnende wijnen kwamen uit het jaar 2003.

De keuring bestond uit twee afzonderlijke keuringen. In het Luxemburgse wijnlaboratorium te Remich vond de analytische ke uring plaats, waarin alle ingezonden wijnen werden beoordeeld op onder andere suikers en zuren. De organoleptische keuring vond plaats bij Royal Leerdam en bestond uit een panel van vijf onafhankel ijke wijndeskundigen onder voorzitterschap van Astrid Donders van het wijnmuseum. Er werd geproefd volgens internationale maatstaven met behulp van een 100 punten formulier. De wijnen met 76 punten of meer behaalden brons, de wijnen met 82 punten of meer haalden zilver. Het wijnjaar 2003 werd in Nederland gekenmerkt door veel zon en weinig neerslag. Dit wijnjaar leverde een hoge score van mooie wijnen.

Omdat de voorkeuring niet op tijd had plaatsgevonden in het wijnlaboratorium te Remich waren wij verplicht alle wijnen door het proefpannel te laten proeven. Dit waren er ma ar liefst 52! In totaal zijn er door het proefpannel 10 medailles verdeeld. Er waren acht bronzen en zelfs twee zilveren medailles! Voor het eerst in de geschiedenis van het wijngaardeniersgilde.

De volledige uitslag is als volgt:

WIT
Druivensoort Wijngaard Punten Gemeente
Sieger Forêt Verte zilver, 82 pnt Raamsdonksveer
Kerner Kruisberg brons, 77 pnt Mesch Eijsden
Johanniter De Oorsprong brons, 76 pnt Oudelande
ROOD
Regent De Colonjes zilver, 83 pnt Groesbeek
L. Millot/M. Foch De Oude Hoeve brons, 78 pnt Valkenswaard
Rondo De Steenen Beer brons, 78 pnt Hulten
Regent De Heikamp brons, 77 pnt Wychen
Regent, barrique De Colonjes brons, 77 pnt Groesbeek
Dornfelder Regent Forêt Verte brons, 76 pnt Raamsdonksveer
Dornf/Regent/Rondo De Steenen Beer brons, 76 pnt Hulten

Forêt Verte is een wijngaard op amateurbasis. De wijnen van deze wijngaard zijn niet in de handel verkrijgbaar. De andere wijnen komen van commerciëable wijngaarden, deze w ijnen zijn bij de wijngaarden te bestellen.

Opvallend is dat de helft van de winnaars afkomstig is uit het Zuid Westen van Nederland ( West Noord-Brabant en Zeeland). Dit deel van Nederland heeft de meeste zonuren per jaar.

De laatste jaren zijn er veel Nederlandse wijngaarden bijgekomen. Deze wijngaarden bevinden zich in alle provincies van Nederland. Het zwaartepunt ligt nog steeds in Limburg.

Terug naar de hoofdpagina